Smacznego, czyli przenosimy się do tajskiej kuchni
Zanim przejdziemy do dań tajskich, kilka słów o zachowaniu przy stole. W Tajlandii nie używa się w czasie jedzenia noża – jest zbyteczny, ponieważ potrawy składające się z wcześniej pokrojonych kawałków nie wymagają tam krojenia.
Pozostają więc dwa sztućce, które znamy, czyli widelec i łyżka. Widelec trzymamy w lewej ręce, ale nim nie jemy. Używamy go wyłącznie do nakładania potrawy na łyżkę, którą trzymamy w prawej ręce i to łyżką właśnie jemy potrawę.
Zdarzy się nam też, że podane zostanie danie, które je się palcami, czyli kleisty ryż, który należy uformować palcami i namaczać w podanym sosie. Na stole znajdą się także pałeczki, ale tylko wtedy, gdy podaje się do jedzenia dania makaronowe.
Charakterystyczną dla tajskiej kuchni jest zasada pięciu smaków, zgodnie z którą powstają powstaje tamtejsze posiłki, a w nich łączą się ze sobą smak ostry, słodki, gorzki, kwaśny i słony. Dania podawane w Tajlandii posiadają specyficzny smak, który uzyskuje się dzięki naturalnym regionalnym przyprawom i ziołom.
Kuchnia tajska to różnorodność składników i produktów, które znajdują zastosowanie w tworzeniu wyjątkowych dań. Jest ona charakterystyczna dla poszczególnych regionów kraju. I tak na południu dominują dania na bazie owoców morza i kokosowego mleka. Na północy natomiast królują dania z warzyw i mięsa wieprzowego. Z kolei region północno-wschodni, rozsmakował się w potrawach pikantnych, w których istotą są wyraziste przyprawy i chili.
Nie tylko smaki zostały ukształtowane przez kucharzy tajskich na przestrzeni wieków, ale także sposoby przygotowywania posiłków. Dawniej gotowane w glinianych naczyniach, dziś przyrządzane są głównie w wokach i naczyniach służących do gotowania na parze. Dla tajskiej kuchni charakterystyczny jest też sposób przyrządzania dań poprzez grillowanie
Duże znaczenie przywiązuje się też do samego serwowania posiłków, które są pęknie zdobione i podawane elegancko, zgodnie z tak zwanym nurtem kuchni pałacowej.
Tajska kuchnia jest rewelacyjna 🙂